LFP REŠENJA IDEALNA ZA UMETNIČKU I KOMERCIJALNU ŠTAMPU

PEROLLO BIRA EPSON ZBOG KVALITETA I JEDNOSTAVNOSTI UPOTREBE

Firma Perollo d.o.o. posluje od 1998. godine i nudirešenja za POS i Tobacco displeje, prostorno obeležavanje, kao i grafičku produkciju. Zbog velikog obima posla i nastojanja da ponudi rešenja koja zadovoljavaju najviše standarde kvaliteta, Perollo se odlučuje za Epson LFP štampače kako za umetničku, tako i za komercijalnu štampu.

Art print – daleko ispred konkurencije

2006. godine Perollo kupuje prve mašine za digitalnu štampu, među kojima se našao i Epson Stylus Pro 9800, kada kreću sa razvijanjem tehnologije za izradu kvalitetnih otisaka, pre svega umetničkih slika i ikona. Ono što Perollo posebno ističe kao prednost Epsonovih rešenja za štampu umetničih dela jeste kvalitetan, verodostojan i kontrolisan otisak u smislu da umetnici uvek znaju da će odštampani primerak biti kao digitalni original. Kao primer Perollo navodi izradu probnog otiska za legendarnog američkog fotografa, Stiva Mekarija, koji je 2013. bio počasni predavač na festivalu umetničke fotografije, Fotorama, u Kragujevcu.

Backlit folije – kvalitet i isplativost

Videvši da sa Epson rešenjima mogu dobiti kvalitetne i pouzdane rezultate, 2008. kupuju prvi Epsonov LFP na vodenoj bazi, model Stylus Pro 1880 sa automatskim namotavanjem, karakteristikom koja je apsolutno neophodna za serijsku proizvodnju. Ovaj model je, pored štampanja umetničkih fotografija, bio korišćen i za štampanje backlit folija sve do 2013. godine kada su u Zagrebu paralelno sa HP Latex tehnologijom, koja u to vreme ima apsolutni primat na tržištu u tom segmentu, prvi put testirali štampače iz SureColor serije. Nakon testiranja i tromesečne investicije u razvoj, Perollo dolazi do zaključka da im Epsonov SureColor SC-S50600 štampač daje neverovatno dobre rezultate u smislu kvaliteta, kao i cenu koja je apsolutno konkurentna na domaćem tržištu. Kvalitet otiska, jednostavnost upotrebe i podrška dobavljača bili su odlučujući kriterijumi zbog kojih se Perollo odlučio upravo za Epson.

Micro Piezo naspram termalne tehnologije

Dugogodišnje iskustvo sa kako sa piezoelektričnom, tako i sa termalnom tehnologijom štampe dovelo je do definitivnog opredeljenja u korist MicroPiezo glava. Termalne glave imaju radni vek koji je definisan količinom mastila koje mogu da propuste kroz sebe, te se glave moraju menjati često kako bi se zadržao kvalitet otiska. Imajući u vidu da Perollo uvek štampa u najkvalitetnijem modu, termalna tehnologija se pokazala kao neisplativa na duge staze. Pored toga, budući da Perollo štampa u tri smene, bilo kakav zastoj radi nabavke materijala i zamene delova svakako nije opcija