Održiva tehnologija: 5 najboljih saveta za mala i srednja preduzeća

Pet načina na koje mala i srednja preduzeća mogu da unaprede ekološku održivost.

Održiva tehnologija: 5 najboljih saveta za mala i srednja preduzeća

Istraživanja su pokazala da mala i srednja preduzeća čak i danas zaostaju kada je reč o ekološki prihvatljivoj tehnologiji. Zapravo, samo 24% njih 1 je spremno da uloži sredstva u unapređenje održivosti. Međutim, kada uzmemo u obzir to da treba isplatiti zaposlene, podmiriti račune i zadovoljiti klijente, da li zaista iznenađuje to što manja preduzeća, sa manjim budžetima, imaju druge prioritete?

Ukratko, trebalo bi. Dok mnogi smatraju da je održivost skupi dodatak, činjenica je da ona nije korisna samo za očuvanje životne sredine, već i za organizacije koje je primene u poslovanju. Ekološki prihvatljiva tehnologija, pored toga što ima pozitivan uticaj na planetu, donosi i uštede troškova, manju potrošnju energije i povraćaj investicija, pa predstavlja sjajnu investiciju za kompanije svih veličina.

Međutim, malo je teže znati odakle treba da počnete. S tim u vidu, sastavili smo listu najboljih načina na koje štampanje u preduzeću možete da učinite održivijim i brzo ostvarite povraćaj investicija.

 
  1. Procena štete

Potražite dobavljača usluge kontrolisanog štampanja koji nudi ekološke kalkulatore za procenu potrošnje energije, korišćenja papira i otpada koji proizvode štampači. Procena bi trebalo da se usredsredi na otkrivanje oblasti u kojima možete da smanjite negativan uticaj po životnu sredinu, a na osnovu toga i da preporuči uravnoteženu primenu hardvera i softvera s ciljem smanjenja zahteva za energiju, papir i potrošni materijal.

  1. Objedinjavanje uređaja

Multifunkcionalni štampači nude priliku za objedinjavanje više uređaja u jednoj mašini, a to vam pruža nekoliko načina da uštedite, uključujući manju upotrebu potrošnih materijala, kraće vreme rukovanja i manji broj resursa za upravljanje.

  1. Budite energetski efikasni

Razmotrite korišćenje energetski efikasnih proizvoda koji ispunjavaju kvalifikacije ekoloških oznaka, kao što su ENERGY STAR ili Blue Angel. Uređaji koji zadovoljavaju najnovije ENERGY STAR zahteve mogu da budu i do 40% energetski efikasniji u odnosu na druge uređaje 2. Potražite štampače i multifunkcionalne uređaje koji se brzo zagrevaju i poseduju režime stanja dubokog sna i uštede tonera.

  1. Opredelite se za bezbedno štampanje

Često se dešava da pokrenete štampanje nekog dokumenta i kasnije zaboravite da ga preuzmete. Nakon toga odštampane stranice završavaju u korpi za otpatke ili, što je još gore, u pogrešnim rukama. Bezbedno štampanje omogućava korisnicima da preuzmu dokumenta iz štampača kada potvrde identitet koristeći pametnu karticu ili PIN. Na taj način stvarate manje otpadaka, štedite novac i unapređujete bezbednost.

  1. Odredite pravila

Ako primenite pravila štampanja zasnovana na atributima kao što su boja, broj stranica i slično, možete da preusmerite zadatke štampanja na najisplativiji uređaj za konkretan posao, gde god da se on nalazi na mreži. Zauzvrat ostvarujete uštedu prilikom svakog štampanja.

Kada se sve uzme u obzir, ekološka infrastruktura štampanja ne samo da pozitivnije utiče na životnu sredinu, već i smanjuje troškove, poboljšava produktivnost i umanjuje rizik. Organizacije koje su počele da primenjuju principe održivog štampanja već imaju koristi od njega.

Studije su pokazale da su ove kompanije uspešnije od svojih konkurenata u svim aspektima, ne samo u pogledu ekološkog uticaja, već i u pogledu pouzdanosti uređaja, bezbednosti dokumenata i uštede troškova. Vaša kompanija će moći da ostvari iste koristi kada primenite sve navedene savete.

Usluge kontrolisanog štampanja kompanije Epson vam omogućavaju da smanjite troškove i ugljenični otisak. Otkrijte ih već danas na lokaciji www.epson.eu/print365

1Studija o održivosti, Quocirca, maj 2016.

2https://www.energystar.gov/index.cfm?c=manuf_res.web_based_tools_prodspec