Kako će tehnologija promeniti poslovanje?

Evropski radnici nisu dovoljno upoznati sa uticajem tehnologije na poslovanje, pa žele da ih kompanije sada pripreme za predstojeće promene

Kako će tehnologija promeniti poslovanje?

Tehnologija podstiče revoluciju u načinu poslovanja. Kao i sve druge revolucije, njen napredak zavisi od stava onih koji su njome zahvaćeni. Kompanija Epson je nedavno sprovela istraživanje kako bi saznala mišljenje evropskih radnika o tome kako će disruptivna tehnologija uticati na poslovanje.

U svrhu istraživanja, intervjuisali smo 17 globalnih stručnjaka i obavestili 7000 evropskih poslovnih lidera i zaposlenih o njihovim predviđanjima i hipotezama kako bismo razumeli stavove o transformativnim tehnološkim trendovima.

Jasno je da smo na prelomnoj tački. Većina ispitanika očekuje da će tehnologija doneti korenite promene u njihove delatnosti tokom predstojećih 10 godina. Što se tiče potpuno suprotnih stavova, 8% ispitanika očekuje da će promene biti potpuno revolucionarne, a samo 2% smatra da neće izvršiti nikakav uticaj. Međutim, ako se poslovanje menja, kako evropski radnici očekuju da će se te promene ispoljiti?

Promena stavova i sektora

Razne tehnologije će uticati na sektore na različite načine, što se ogleda i u raznovrsnim stavovima koje smo istakli u istraživanju. Nosiva tehnologija je najbolje ocenjena od svih savremenih tehnologija o kojima pitali ispitanike (uključujući 3D štampanje, veštačku inteligenciju, robotiku i druge). Nosive uređaje je pozitivno ocenilo 65% evropskih radnika, dok su bioštampanje i kobotika (kolaborativni roboti) najlošije ocenjeni, pri čemu je bioštampanje dobilo 58% pozitivnih ocena, a kobotika 57%.

Ova razlika može da se objasni stavovima i iskustvom povezanim sa rasprostranjenom primenom nosive tehnologije, dok se bioštampanje smatra nečim što je ograničeno na sektor zdravstvene nege. Poznavanje novih tehnologija je takođe mogući faktor – 60% ispitanika je upoznato sa nosivim tehnologijama, a samo 37% njih je čulo za bioštampanje. Ovo istraživanje ističe izazov prilagođavanja novoj tehnologiji, razumevanje promena i pripremanje kompanija za promene.

Pozitivna priprema

Iako su prisutne razlike među tržištima, ono što ih povezuje jeste spremnost radne snage da usvoji novu tehnologiju. Međutim, ovaj optimizam može biti uzaludan ako same organizacije ne nastoje da iskoriste sve prilike koje pruža nova tehnologija. Budući da samo 14% zaposlenih smatra da je njihova organizacija „odlična“ u praćenju novih tehnoloških napredaka, a manje od trećine (28%) smatra da su njihove organizacije veoma uspešne u primeni novih tehnologija, jednostavnu integraciju tehnologija će možda sprečiti nesposobnost organizacija da se pripreme i prilagode. Čak 57% evropskih radnika smatra da će delatnosti i organizacioni modeli imati poteškoća zbog tehnologija u predstojećoj deceniji.

Prilagođavanje prednostima

Mada prilagođavanje novim tehnologijama predstavlja opterećenje po poslovanje, a 59% radnika smatra da to povećava troškove rada, postoje jaki argumenti u prilog usvajanju novih tehnologija. Sedamdeset devet odsto ispitanika smatra da tehnologija može da unapredi organizacionu efikasnost. To nagoveštava budućnost u kojoj ćemo imati više vremena i nećemo biti toliko ograničeni klasičnim radnim danima.

Tehnološka transformacija takođe će povećati prihode, kako tvrdi 77% ispitanika. Pojedini stručnjaci predviđaju da će samo internet stvari (IoT) do 2025. godine ostvariti potencijalni globalni ekonomski uticaj u iznosu od 6,2 milijarde USD 1. Iako ove cifre nisu konačne, radnicima je jasan njihov značaj. Sedamdeset šest odsto ispitanika veruje da će tehnologija otvoriti nove mogućnosti za rast, dok 74% njih tvrdi da može da poveća konkurentnost u delatnosti.

Ovo je vreme promena, pa 81% ispitanih evropskih radnika tvrdi da će nas ova transformacija primorati da preispitamo tradicionalne načine poslovanja. Konačno, držanje koraka sa promenama nije neophodno samo zbog konkurentnosti kompanije, primena tehnologije može i da stvori ogroman prostor za budući rast.

Želite li da saznate više?

Kompletni izveštaj sadrži sve uvide, a možete ga preuzeti ovde