Kako će tehnologija promeniti naše poslove?

Istraživanja pokazuju da evropski radnici očekuju da će tehnologija učiniti njihov posao manje stresnim, ali i fleksibilnijim i kreativnijim. Da li su spremni na to?

Kako će tehnologija promeniti naše poslove?

U kompaniji Epson smo spremni da ispitamo uticaj tehnološke transformacije na radno mesto. Tokom istraživanja smo stekli uvid u širinu područja na koje deluju nove tehnologije. U prvom blogu u ovom serijalu, „Kako će tehnologija promeniti poslovanje?“,istražili smo kakve promene poslovanja evropski radnici očekuju u narednoj deceniji i kako bi kompanije trebalo da se pripreme.                                                               

U ovom članku ćemo ispitati uticaj ovih promena na radnike i njihove svakodnevne uloge.

Očigledno je da su evropski radnici svesni uticaja novih tehnologija.  Gotovo polovina njih (48%) veruje da će tehnologija direktno ugroziti njihovu ulogu na radnom mestu, a 6% smatra da u narednoj deceniji njihove uloge više neće postojati.

Ovaj stav je potkrepljen značajnim globalnim upozorenjima. U izveštaju Svetskog ekonomskog foruma iz 2016, procenjeno je da neto gubitak poslova usled robotske automatizacije može da dostigne 5,1 miliona u 15 najrazvijenijih zemalja do 2021. godine 1. Da li zaposleni treba da budu zabrinuti?

Efikasne uloge

Ako želimo da izbegnemo predrasudu da tehnologija predstavlja pretnju po poslove, moramo da iskoristimo prilike koje ona otvara, što smo predstavili u zaključcima našeg istraživanja. Za razliku od negativnih medijskih naslova u kojima se ističe gubitak poslova, među radnicima postoji pozitivan stav povodom toga kako će se razvijati poslovne uloge. Trećina evropskih radnika veruje da će njihove uloge postati efikasnije usled dejstva tehnologije i da će postati produktivniji, precizniji i analitičniji. Pored toga, zaposleni u proizvodnji i maloprodaji veruju da povećana efikasnost može doneti najveće koristi.

Međutim, nije reč samo o efikasnosti rada, već i o načinu na koji se on razvija i očekivanjima u pogledu njegovog razvoja.  Na primer, 21% zaposlenih veruje da će tehnološka transformacija učiniti njihove uloge kreativnijim.

Komunikacija na promenljivom radnom mestu

Okruženje radnog mesta takođe će proći kroz promene. Gotovo polovina ispitanika veruje da će radna mesta biti više nadgledana i kontrolisana, ali da će se otvoriti prostor za fleksibilnost, što se ogleda u tome da 38% ispitanika veruje da će tehnologija doneti promenu u vidu fleksibilnijeg radnog vremena. Za razliku od njih, samo 19% smatra da će njihov posao postati naporan i zahtevan, što ističe očekivani trend uspostavljanja bolje ravnoteže između privatnog i profesionalnog života.

Komunikacija o uticaju transformacije radnog mesta biće od ključne važnosti. Samo 62% zaposlenih trenutno smatra da je njihova organizacija dobra ili odlična u komuniciranju o uticaju tehnoloških promena. Ovaj procenat pada na 57 kada je reč o obaveštavanju o promenama u određenim poslovnim ulogama. Osim toga, samo 54% ispitanika smatra da je njihova organizacija dobra ili odlična u uključivanju zaposlenih koji će biti zahvaćeni promenama u proces donošenja odluka. Dakle, gotovo polovina kompanija ne uspeva da ostvari adekvatnu komunikaciju o uticaju ključnih tehnoloških promena.

Priprema je od ključne važnosti

Ako organizacije žele da se pripreme za ostvarivanje prednosti od tehnološke transformacije, radnici moraju da budu spremni. Samo 65% ispitanika veruje da je njihova organizacija dobra ili odlična u obuci zaposlenih za korišćenje tehnologije, a samo 47% smatra da su njihove organizacije dobre u prekvalifikaciji zaposlenih koji bi mogli da postanu tehnološki višak.

U okruženju u kom 60% evropskih radnika veruje da su njihove organizacije dobre ili odlične u regrutovanju novih zaposlenih, naše istraživanje ukazuje na moguću budućnost u kojoj kompanije nabavljaju veštine, a ne razvijaju ih. Na radnom mestu koje se ubrzano menja, od ključnog značaja bi moglo da bude pružanje podrške postojećim zaposlenima tokom perioda prilagođavanja, dok se istovremeno zapošljavaju novi pojedinci.

Želite li da saznate više?

Kompletni izveštaj sadrži sve uvide, a možete ga preuzeti ovde