Japanski umetnički kolektiv teamLab odlučio je da kompaniji Epson, vodećem proizvođaču projektora na svetu, poveri stvaranje imerzionog umetničkog doživljaja u novom muzeju savremene umetnosti u Finskoj

135 projektora kompanije Epson je instalirano u novom muzeju umetnosti Amos Rex u Helsinkiju

Japanski umetnički kolektiv teamLab odlučio je da kompaniji Epson, vodećem proizvođaču projektora na svetu, poveri stvaranje imerzionog umetničkog doživljaja u novom muzeju savremene umetnosti u Finskoj

septembar, Helsinki  – Proizvodi kompanije Epson, vodećeg proizvođača projektora na svetu, 1, odabrani su za novootvoreni muzej umetnosti Amos Rex u centru Helsinkija, gde se imerzivne digitalne instalacije kolektiva teamLab projektuju pomoću Epson projektora visoke izlazne jačine od 118 lumena, dok se preostalih 17 koristi u svrhe označavanja i edukacije u različitim prostorijama muzeja.

 

„Ova izložba na sjajan način prezentuje mogućnosti projektora kompanije Epson, koji posetiocima muzeja pružaju istinski imerzivno iskustvo. Uvereni smo da će to muzeju pomoći da potvrdi status Helsinkija kao predvodnika kulture u Evropi“, kaže nam Nil Kahun, izvršni direktor za profesionalne uređaje za prikaz u kompaniji Epson Europe. „Muzeji, a naročito oni koji nastoje da obezbede modernizovano i imerzivno iskustvo za posetioce, predstavljaju praktični medijum za Epson projektore pomoću kog oživljavaju kulturni sadržaj pomoću jasnih i svetlih slika, uz dugotrajne performanse i nizak nivo održavanja.“

 

 

3LCD projektori kompanije Epson se koriste za projektovanje ogromnih digitalnih instalacija koje je osmislio umetnički kolektiv teamLab, koji obuhvata 500 članova iz različitih disciplina, među kojima su programeri, inženjeri, CG animatori, matematičari i arhitekte, a svima je cilj da „istraže novi odnos između ljudi i sveta posredstvom umetnosti“. teamLab je ove godine istovremeno lansirao veliki broj bogatih izložbi, kao i Muzej digitalne umetnosti u zgradi Mori (eng. MORI Building DIGITAL ART MUSEUM) u Tokiju: Izložba teamLab Borderless je otvorena uz veliki uspeh u junu.

„Izložba kolektiva teamLab je izuzetno izazovna u tehničkom pogledu. 3LCD laserski projektori kompanije Epson su najbolje rešenje za ovaj izazov, zahvaljujući osvetljenosti, kontrastu i reprodukciji boja koje obezbeđuju“, kaže nam Kai Kartio, direktor muzeja Amos Rex.

Muzej Amos Rex se opisuje kao mesto na kome se susreću umetnost i urbana kultura, a osmišljen je tako da obezbedi fleksibilne prostorije koje se prilagođavaju promenljivim potrebama savremene umetnosti. Dakle, usled neverovatne osvetljenosti i boja koje emituju 3LCD laserski projektori, kao i zahvaljujući fleksibilnoj instalaciji pod bilo kojim uglom, kompanija Epson, vodeći proizvođač projektora na svetu, idealni je izbor za oživljavanje umetničkih doživljaja. 

Korišćeni Epson projektori obuhvataju izvor 3LCD laserske svetlosti, integrisani 4k, izuzetno kratku projekcionu razdaljinu i proizvode zasnovane na 3LCD lampama. Tržište za projektore korišćene u institucijama, uključujući muzeje, doživelo je porast iznad 70% tokom proteklih 10 godina (od 2008. do kraja 2017. godine), pri čemu Epson drži 30% tržišnog učešća i ima prednost od 138% nad drugoplasiranom kompanijom na tržištu 2.

 

 

[1] Futuresource Consulting Limited - Projectors Market Insights - WorldWide Analyser CY 2017 - 2018
[2] Futuresource Consulting Limited - Projectors Market Insights - WorldWide Analyser CY 2008 - 2018