Farme štampača su sve popularnije i isplativije rešenje

Štamparije sve više ulažu u veći broj manjih štampača visokog kvaliteta

Farme štampača su sve popularnije i isplativije rešenje

Farme štampača su sve popularnije i isplativije rešenje

Posećujem veliki broj komercijalnih štamparija u čitavoj Evropi koje nude raznovrsne usluge. Primetio sam da se javlja novi trend, a to su farme štampača. Kada se štamparija opredeli za farmu štampača, ona zapravo ulaže u manje štampače istog dizajna, visokog kvaliteta i pouzdanosti kako bi obezbedila kalibrisan i dosledan učinak, umesto da kupuje jedan štampač velikog kapaciteta.

Naši klijenti koji se bave profesionalnom štampom sve više traže fleksibilnost u pogledu sadržaja koji mogu da štampaju kako bi maksimalno uvećali potencijalnu prodaju. Istovremeno, oni traže najefikasnije načine za upravljanje troškovima proizvodnje. Primetio sam da sve više kompanija samim tim ulaže u prilagodljive tehnologije koje su izuzetno pouzdane i mogu istovremeno da koriste više kompleta mastila ili podloga.

Ovaj pristup kompanijama omogućava da jedan zadatak obave koristeći više štampača i ujedno im pruža sigurnost da će kvalitet ostati potpuno isti čak i kada pokrenu više zadataka na više štampača. Neke štamparije koje štampaju veće formate koriste 6, 10, 14 ili više štampača u radu. Sličan trend je počeo da se javlja i u sektoru industrijskih nalepnica jer kompanije koriste više SurePress jedinica.

Prednost farmi štampača je u tome što kompanije ne moraju da ulože dosta novca u jednu mašinu, koja potom mora intenzivno da radi mnogo godina da bi se ulaganje isplatilo. Umesto toga, štamparije mogu postepeno i redovno da ulažu manje iznose u nove štampače kako bi bile u toku sa tehnološkim novitetima.

PhotoBox je savršen primer kompanije koja poseduje farmu štampača. Ova kompanija koristi preko 20 jedinica samo dva modela štampača Epson SureColor veoma sličnog dizajna kako bi odštampala sva personalizovana fotografska platna u svim nivoima kvaliteta. PhotoBox štampa na hiljade strana svakog dana tokom cele nedelje, a svakog dana uoči Božića odštampaju i više od 12.000 platna!

Jasno je da se štampanje na platnu u kompaniji PhotoBox odvija besprekorno. Oni primaju slike putem 18 regionalnih veb lokacija, automatski ih čuvaju pre štampanja na celim rolnama pomoću SureColor štampača, nakon čega ih seku na željenu veličinu i dovršavaju postupak. Čitav proces od prijema narudžbine do isporuke obično traje manje od 24 sata.

Ovaj model iz farme štampača je savršen za takav tip okruženja. Štampanje može da se obavlja na više ili manje jedinica, mogu da se koriste razni mediji, a vreme kada je štampač neaktivan iz bilo kog razloga ima zanemarljiv uticaj.

Farme štampača su sve popularnije, i to ne samo kada je reč o štampanju reklamnog materijala, fotografskih platna i nalepnica. Najveći klijenti koji koriste štampač Robustelli MonnaLisa, koji štampa direktno na tkanini, poseduju farme sa više od 10 sistema. Isti trend je uočljiv i kod novog štampača SureColor F9200 sa sublimacijom boje, a u maloprodajama se analogne fotografske laboratorije zamenjuju većim brojem jedinica štampača SureLab D700.

U kompaniji Epson sada imamo u vidu ove potrebe u najranijoj fazi planiranja dizajna štampača. Naši ključni principi kompaktnog oblika, visoke preciznosti i energetske efikasnosti naročito su prilagođeni dizajniranju štampača koji su idealni za farme štampača.

Da biste dobili dodatne informacije o Epson štampačima za profesionalnu primenu, kliknite ovde.