Budućnost maloprodaje je izrazito personalizovana

Radnici u maloprodaji očekuju da će kupovina u prodavnicama ostati značajna za ovu delatnost, ali kako će nove tehnologije uticati na naš način kupovine?

Budućnost maloprodaje je izrazito personalizovana

Budućnost maloprodaje postaje izrazito personalizovana. Prema najnovijem istraživanju kompanije Epson o radnom mestu sutrašnjice, maloprodajno okruženje na mreži i u prodavnicama biće izuzetno personalizovano do 2025. godine.

Hauard Sonders, futurista za domen maloprodaje, smatra da će „big data“ podaci omogućiti da se iskustvo kupovine prilagodi pojedincima, a evropski radnici u maloprodaji dele podjednako pozitivan stav. Prema istraživanju kompanije Epson, koja je ispitala 7000 evropskih poslovnih lidera i zaposlenih o mišljenjima i predviđanjima stručnjaka iz delatnosti, 72% zaposlenih u sektoru maloprodaje veruje da će moći da pruže bolja iskustva primenom nove tehnologije.

Ukupno 73% ispitanika smatra da personalni uređaji sve više omogućavaju vezu između kupaca i prodavnica, a gotovo polovina tvrdi da će „big data“ podaci pozitivno uticati na delatnost maloprodaje. Dakle, šta ovo novo personalizovano okruženje znači za budućnost maloprodaje?

Evolucija prodavnica

Pored digitalne revolucije koja se zasniva na podacima, prodavnice će morati da evoluiraju kako bi održale korak. Više od polovine ispitanika u istraživanju kompanije Epson smatra da budućnost bez uličnih prodavnica nije moguća. Ovo predstavlja veliku prepreku za sektor koji je pogođen novim izazovom balansiranja potreba fizičkog prostora i digitalne konkurentnosti.

Evropski zaposleni procenjuju da će se 56% odluka o kupovini donositi unutar prodavnica do 2025. Prema mišljenju 51% ispitanika, prodavnice će evoluirati u društvene prostore u kojima se ljudi okupljaju kako bi međusobno delili iskustva.

Fizička isporuka proizvoda takođe će se prilagoditi novom talasu tehnologije. Četrdeset šest odsto evropskih radnika u maloprodaji veruje da zbog tehnoloških napredaka prodavnice više neće imati potrebu za zalihama, već će se umesto toga proizvoditi prilagođeni proizvodi za trenutne zahteve.

Proširena maloprodaja

Predviđa se da će proširena stvarnost (AR) dovesti do značajnih promena u maloprodaji. Šezdeset devet odsto ispitanika smatra da simulacija proizvoda u bilo kom okruženju pomaže kupcima da steknu uvid u personalizovanu upotrebu, dok AR predstavlja jedinstveno čulno korisničko iskustvo. Istovremeno, 57% smatra da će AR ponuditi društveno i zabavno iskustvo kupovine stvaranjem osećaja zajedništva koje okružuje određene robne marke.

Kako tvrdi Džonatan Rejnolds, akademski direktor Instituta za upravljanje maloprodajom u Oksfordu, AR i virtuelna realnost trenutno su na vrhu svoje popularnosti. On smatra da će se ove tehnologije uvrstiti u maloprodaju tek kada ponude pouzdane mehanizme za svakodnevno iskustvo. Istraživanje kompanije Epson pokazuje da evropski radnici u maloprodaji veruju da je ta promena bliža nego što mislimo.

Izazov podataka

Uprkos ambicioznoj budućnosti koju nude nove tehnologije u maloprodaji, stav javnosti povodom deljenja podataka možda i dalje predstavlja prepreku. Kupci će možda oklevati da proslede svoje podatke kako bi im se omogućilo prilagođeno iskustvo. Pored toga, 63% ispitanika smatra da će cena nove tehnologije predstavljati izazov, a 40% veruje da dodatni izazov može da predstavlja nedostatak obuke za zaposlene.

Čini se da budućnost tehnologije pokreće važna pitanja o odnosu prodavaca i kupaca. Na ova pitanja moramo da odgovorimo kako bi radnici u maloprodaji iskoristili sve prednosti koje nudi tehnološka transformacija.

Želite li da saznate više?

Kompletni izveštaj sadrži sve uvide, a možete ga preuzeti ovde